Dragostea costă 17.50$

Dragoste la 17.50$, de Charles Bukowski – review

Până acum am citit doar poezii de Bukowski și marturisesc, cu toată rușinea, că nici nu știam că acesta scrie și proză. În trecut, m-am uitat la tot felul de documentare despre el și credeam că știu „destul” de multe lucruri despre el. Mă bucur că m-am înșelat. Și ce mare mi-a fost mirarea când am luat cartea „Dragoste la 17.50$” de pe raftul unei librării ca să o răsfoies. Mă așteptam, bineînțeles, la poezii. Ei bine, supriză! Proză. Așa că, nu am stat deloc pe gânduri și am luat-o acasă.

Volumul pe care îl dețin a fost publicat în 2016 la Editura Polirom și tradus de Cristian Neagoe. Despre toată povestea lui și cum a transpus în limba româna această carte, citiți aici. E fascinant să poți avea o fereastră prin care să tragi cu ochiul spre lumea unui traducător. Chiar este. Mi-ar plăcea să întâlnesc mai des astfel de articole.

Ca să-l înțeleg mai bine pe Bukowski, m-am apucat de băut. Beam și înainte, dar m-am apucat mai serios. Bukowski scria beat, așa că m-am hotărât să-l traduc beat.

– Cristian Neagoe

20171231_121617-01
Puteți să o luați de aici

Volumul de față cuprinde 27 de povestiri și, spun criticii, este cea mai bună antotologie de povestiri a lui Bukowski.

Ține-te bine baby, lumea e dementă.

Majoritatea povestirilor sunt relatate din perspectiva lui Henry Chinaski, alter ego-ul autorului. Acesta ni se dezvăluie a fi un bețiv, antisocial, afemeiat, iubitor de curse de cai, care mai încearcă din când în când să scrie, asta doar dacă se mai poate mișca din cazuza alcoolului, nu este internat la urgențe pe la vreun spital de săraci, sau dacă mașina de scris nu îi este dusă la amanet. Pur și simplu nu poate fi un personaj pe care să-l îndrăgești. Te repugnă prezența lui și totuși, în același timp,  îți este milă de el, pentru că știi că este genial.

Nu există ușurare mai mare decât să nu mai fii nevoit să treci pe lângă alte ființe umane pe trotuar, să le vezi cum își plimbă grăsimea, să le vezi ochișorii de șobolan, fețele lor crude în culori cenușii, avântul lor animalic. Ce vis frumos: să nu trebuiască să mai vezi niciodată o altă față umană.

– Charles Bukowski

Ironie, decadență socilaă, mizerie.

Bukowski ne prezintă o altă față a Amercii. Una pe care din filmele Hollywoodiene nu o vom vedea. Poate din documertare. Dar câți dintre noi se mai uită la astfel de producții? Astfel, descoperi că „visul american” al anilor ’70, era, pe departe, a fi adevărat. (Nu că asta este o noutate acum, dar câți din generațiile trecute nu credeau că acolo e mult mai bine?)

Și ce era, de fapt, acolo? Mizerie și bogăție. Pături sociale cu densități așa de diferite încât se separau precum apa și uleiul. Cei bogați, sau îmbogățiți peste noapte, și cei ajunși în mizerie, sau cei care pur și simplu nu au cunoscut niciodată confortul. Doar strada, vilolența, alcoolul, mizeria, drogurile și speranța într-o minune care-i va îmbogăți peste noapte.

PicsArt_12-31-12.23.25

Lumea lui Bukowski este una mizeră, inundată de violuri, duhnește a alcool și este invadată de boli, dintre cele mai repugnante. Nimic din ceea ce descrie nu este sfânt. Poate doar două perechi de picioare, „un fund grozav” și un wiskey cu apă de la robinet. Lipsa sfințeniei este suplimentată de însuși Diavolul, care apare într-una din povestirire  sale, Diavolul era fierbinte, ce își alimenta energia bând alcool și făcând sex diavolicesc cu femeile. Mai mult, acesta putea să-i omoară pe cei care îi stăteau în cale. Întrepta un deget spre ei și îi omora cu o dungă de foc. Puf, dispăreau.

Veți regăsi în acest volum vreo 3 povestirii care parcă sunt narate de un om în pragul demenței, vorbind despre lucruri care țin de SF. Așa îl cunoaștem pe Hemingway care se bătea în ringul de box, pe Diavol, sau pe cei trei oameni mici, ținuți într-o cușcă de o tipă pe care o întâlnește la un moment dat într-un bar, ce trăiau într-un trigon relațional și care și-o trăgeau care cum, pe unde apucau. Vis.

Totuși veți descoperi ceva aparte la el. Un simț al umorului, o ironie și un mod de a se agăța de viață incredibile. Apropo de ironie și de glume. Unele dintre ele m-au făcut să râd în gura mare în autobuz, în timp ce mă duceam la Iași.

O să sune dubios, dar asta e, îmi asum. Cred că am citit cea mai hilară poveștire despre hemoroizi din viața mea.

Nimeni nu putea să pună în discuție acest subiect, jenant și chiar tabu pentru unii, mai bine ca el. Povestirea cu pricina se numește Toți căcănarii din lume și cu mine. Povestirea asta m-a captivat de la început, deoarece începe cu următorul citat:

Suferința unui om nu e niciodată mai mare decât a intenționat natura.

– replică auzită de autor la un barbut

În viitorul apropiat îl voi lăsa deoparte. Da, știu că este realist și că trebuie să privim viața așa cum este, iar Bukowski fix asta face. Prezintă o realiate greu de digerat, dar e o lectură care te cuprinde în mrejele ei mizere. Bukowski pentru mine este magnetic, o plăcere păcătoasă, sălbatică.

Poți să primești sfaturi de la el? Un alcoolist, un curvar un pasionat de cursele de cai? Da, poți, pentru că, pe lângă viața pe care a trăit-o, a avut suficient curaj să o facă până la capăt, deoarece nu băutura la omorât, ci leucemia, și pentru că a fost autentic, nu s-a ascuns în fața nimănui.

Poți să-l citești? Eu vă recomand, e o lectură care te scoate din sfera unei societăți „perfecte”, cu familii fericite și vise împlinite, cu copii cu părul bălai și oameni împliniți profesional. E realitatea pe care nu vrem să o vedem, o ignorăm cu nonșalanță.

Cu siguranță o să vin cu o completare de citate de ale lui, atât din poezie sa, care, apropo, are o melodicitate specială, cât și din proză.

Voi ați citit Bukowski? Care este sentimentul pe care vi l-a lăsat?

Eu am luat acest volum de la Târgul de carte Gaudeamus (v-am povestit de experiența mea de anul ăsta aici), dar acum, îl puteți achiziționa de aici. 🙂

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Bună :) Îți mulțumesc că ai citit acest articol și sper că ți-a plăcut. Indiferent dacă da sau nu, mi-ar plăcea să știu ce părere ai despre el. Îți voi răspunde cât de repede. O zi, seară sau noapte plăcută îți doresc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.