Cele mai îndrăgite cărți de la Târgul de Carte Gaudeamus 2017

Anul acesta am reușit să merg și eu la Târgul de Carte Gaudeamus în calitate de om plimbăreț și curios. Nu ca unul care sta în spatele unui stand și care tânjește după câteva clipe libere ca să caște gura în liniște și pace pe-acolo. Să meargă de la un raft la altul, fără ca nici măcar să se uite la ce librărie a ajuns. Doar să se uite după noi volume, sau mai vechi, să citească și să se bucure de atmosfera de acolo. Anul acesta chiar am avut plăcerea să mă întâlnesc și cu o prietenă dragă, și cu sora ei, și să ne plimbăm în voie pe-acolo, să comentăm titluri și coperți, să râdem și să umblăm până ce ne-au durut picioarele. Pe mine una, cel puțin 🙂

Înainte să vă spun care au fost nouățile de anul acesta, care mie mi s-au părut interesante, doresc să vă împărtășesc …

Volumele cu care m-am îmbogățit 😀

Sunt 3 la număr, deși aș fi plecat cu un camion de cărți de acolo, de-ar fi fost posibil.

charles-bukowski-dragoste-la-17.5-dolari
Mai multe detalii aici

1. Cartea care este semnată de unul dintre autorii mei preferați, Charles Bukowski, se numește: Dragoste la 17.5 $

Considerată cea mai bună antologie de povestiri, deși autorul este cunoscut mai mult pentru poeziile sale, cartea concentrează în textele sale întregul univers sordid, cinic și atât de uman al autorului american.

Majoritatea lor descriu, din perspectiva protagonistului Henry Chinaski, alter ego-ul autorului, lumea pe care acesta a cunoscut-o foarte bine: o America a periferiilor, săracă, degradată și coruptă, înțesată de alcoolici, tîrfe, vagabonzi și ratați.

Ei? Cum vi se pare? Mai puțin ortodoxă această carte. Dar de, scriiturile sincere și lipsite de voal le savurez cu plăcere mereu și sunt printre preferatele mele. Un exemplu mai poate fi Particule elementare”, de Michel Houellebecq.

cropped-cropped-foto2

irvin-d-yalom-plansul-lui-nietzsche
Mai multe detalii aici!

2. Prima dată am citit de Iryin D. Yalom cartea Minciuni pe canapea. Mi-a plăcut atât de mult, încât mi-am zis să mai încerc una.

Ce mi-a plăcut la ea? Faptul că vrea să răspundă la întrebarea: poate fi un pshihanalist păcalit, sedus, manipulat chiar în timpul ședințelor în care ar trebui să dețină controlul asupra pacientilor? Răspunsul este Da. Mai multe detalii… ei bine vă las pe voi să le descoperiți.

Cât despre volumul Plânsul lui Nietzsche, el era de mult pe lista mea, deci nu am ezitat să o iau acum.

În aceasta autorul încearcă să răspundă la o altă întrebare: cum ar fi fost dacă Josef Breuer, părintele psihanalizei, s-ar fi întâlnit cu Friederich Nietzsche. Lucru care, în realitate, aproape s-a și întâmplat.

Interesant? Eu zic că da 🙂 Abia aștept să o citesc!

cropped-cropped-foto2

m-r-carey-fata-cu-toate-darurile
Mai multe detalii aici!

3. Fata cu toate darurile”, de M. R. Carey

Ei bine, acestă lectură este una diferită de ceea ce am ales până acum. Este una SF și am luat-o mai mult pentru Cel Drag, dar știu că și eu mă voi delecta cu ea.

Aceste volum este un thriller distopic cu și despre … zombie 🙂

Melanie, este personajul principal și, ați ghicit, este un zombie.

Ea așteptă în fiecare dimineață, cuminte, în propria celulă să fie dusă la clasa ei. Când Sergentul Parks vine dupa ea, arma lui este mereu încarcată și îndreptată spre ea, în timp ce doi dintre oamenii lui o imobilizează într-un scaun special. Din acest motiv ea nu crede că oamnenii o plac foarte mult.

Totuși, fata iubește scoala și adoră să învete despre adunări și silabe, cât și despre lumea care există în afara clasei și a celulelor în care traiesc copiii. Ocazional, ea îi povestește învațătoarei favorite visurile pe care le are pentru când va crește mare și va explora lumea, dar Melanie nu știe de ce asta o întristează atât de mult pe domnișoara Justineau.

Ei bine, da. Vreau să văd ce se petrece în această carte. În anul 2016 a fost lansat și un film după aceast volum. Curioși? Vizionați trailler-ul de mai jos:

Acum să revenim la cele mai îndrăgite cărți de la Târgul de Carte Gaudeams din 2017.

Înainte de a continua, doresc să vă spun că următoarea selecție de cărți este una subiectivă. Aceasta nu le conține chiar pe toate. Ar fi și culmea. Deoarece aș sta și aș scrie un an și nu aș mai termina. Mai mult, pentru că nu doream să pun doar o listă interminabilă de titluri, am ales doar 5.Pentru că nu am citit aceste cărți, multe descrieri reprezintă ideile cu care am rămas eu de la târgul de carte, completate cu detalii culese de pe alte site-uri. Prin urmare, am subliniat doar lucrurile care m-au determinat pe mine să le pun pe lista „de citit” și să le prezint în acest articol. Sper să vă inspire și pe voi 🙂

jessie-burton-muza-roman
Mai multe detalii aici!

1. Muza”, de Jessie Burton

Nu știu excat ce m-a atras la această carte. Coperta, titlul, subiectul? Oricum, toate înglobează o carte foarte premiată, apărută anul acesta la editura Humanitas.

Pe scurt, acest volum este despre aspirație și identitate, dragoste și obsesie, autenticitate și deceptie. Spune povestea a două femei tinere, o pictoriță debutanță din anii ’30 în Spania și o imigrantă din Caraibe, dornică să ajungă scriitoare în Londra anilor ’60. Ce le aduce pe aceste două femei împreună? Se pare că misterul din jurul unui tablou.

Ei bine, nu-i de mirare că acest volum a fost printre cele mai căutate 🙂 O să pun și eu mâna pe el, în curând 😀

cropped-cropped-foto2

mihaela-noroc-atlasul-frumusetii-album
Mai multe detalii aici!

2. Cred că o urmăresc pe Mihaela Noroc pe paginile ei de Facebook și Instagram de când a început să fie activă și să posteze constant poveștile și portretele acestor femei din întreaga lume.

„Atlasul frumuseții”, lansat la editura Humanitas, este o pledoarie pentru demnitate, diversitate, autenticitate și mai ales pentru puterea de a accepta și descoperi frumusețea din noi, dar și de a privi „idealul de frumusețe”, care, în accepțiunea mea, nu ar trebui să existe, dincolo de ceea ce ne prezintă marketingul și „standardele” actuale de feminitate.

Acum proiectul ei este urmărit de aproape un milion și jumătate de oameni pe rețelele de socializare și e prezent des în media internațională.

Lansarea de la Gaudeamus a fost de-a dreptul emoționantă. Foarte multă lume a venit special pentru ea și albumul ei.

cropped-cropped-foto2

igor-bergler-testamentul-lui-abraham
Mai multe detalii aici!

3. „Testamentul lui Abraham”, de Igor Bergler

Cât?? 730 de pagini? Cred că această carte, apărută la Editura Litera, trebuie să fie una foarte bună de a fost una dintre cele mai vândute cărți de la Gaudeamus. Dar să aflăm și de ce.

Se pare că acest roman le are pe toate: un scandal cu prostituate, o istorie cu Papi mincinoși, vorbește despre criminali de război, agenți cu multiple identități, asasini, manuscrise dipărute, un pshihiatru care crede că 240 de calugări franciscani îi locuiesc creierul, un om cu părul portocaliu, o poveste cu sclavi și, mai mult de atât, despre cărți.

Cred că atâtea pagini merită și nici nu vor fi simțite de cititorii care savurează acest tip de lectură.

Cu siguranță a ajuns și pe lista mea de lecturi 🙂

cropped-cropped-foto2

kazuo-ishiguro-ramasitele-zilei
Mai multe detalii aici!

4. „Rămășițele zilei”, de Kazuo Ishiguro

Acest roman a apărut la editura Poliron, în traducerea lui Radu Paraschivescu, și este una dintre cărțile care au luat prestigiosul Booker Prize.

Prima dată, a fost accesibilă publicului larg în 1989. Mai mult, a fost transpus cinematografic în anul 1993 de regizorul James Ivory. Filmul îi are ca protagoniști pe Anthony Hopkins și Emma Thompson.

Este vorba despre o dramă de dragoste, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Acțiunea se petrece în Anglia și se axează pe povestea lui Stevens, un majordon de modă veche, îndrăgostit în tăcere de inteligenta menajeră din castelul lordului Darlington.

Cartea acesta este despre trăiri umane, despre război și loialitate. Cu siguranță a meritat să iasă la lumină anul acesta, deși ea a apărut în 2012.

Trailler-ul îl puteți urmări mai jos:

cropped-cropped-foto2

petronela-rotar-orbi
Mai multe detalii aici!

5. Nu în ultimul rând: „Orbi”, de Petronela Rotar

Autorea, pe care, ca o adevărată devoratoare de scrieri online, am urmărit-o inițial pe blogul ei, Acest Blog de Nervi, a lansat anul acesta cartea „Orbi”, la Editura Herg Benet.

Coperta este făcută de soțul ei, iar pictura aparține unei artistei clujene, Barbara Hangan, prietenă cu autoarea.

Ce m-a convins să o postez aici, a fost faptul că, în primul rând, este o autoare contemporană. În al doilea rând, pentru că m-au convins cuvitele Anei Barton:

„Nu știu ce-nseamnă să nu vezi cu ochii, dar știu ce-nseamnă să-și orbești inima, cu tot sângele ei, să-i dai peste gură instinctului care urlă „Nu!“, să-ți înveți mintea să-ți justifice drumul în jos. Această carte mi-a spart în fată o oglindă și m-am văzut bucăți în toate cioburile ei. Pare ciudat, însă eram întreagă în fiecare ascuțitură. Pentru că totul omului cu sufletul orbit este un tot mai mic. Ca să te-ntorci la tine, că alta cale nu e, iubește-te-n fărâmă, deschide pleoapa ei, cum zice Petronela în cartea asta pulsandă, răvășitor de necesară.”

Cu siguranță și această carte se află acum pe lista mea de lectură.

Vă mulțumesc că ați avut răbdare să citiți până aici. Cred că este cel mai elaborat articol pe care l-am scris vreodată. Recunosc, mi-a făcut mare plăcere să-l creez. Sper că v-a plăcut și vouă și că ați regăsit ceva titluri interesante printre cele prezentate.

Pentru că mai mereu caut și alte titluri noi și pentru că sunt sigură că mi-au scăpat volume importante, fie din lipsă de timp, fie chiar și din ignoranță, vă rog să-mi spuneți ce recomadări aveți pentru mine. Nu uitați, îmi plac volumele sincere, mai neortodoxe 😀

 

Reclame

3 comentarii Adăugă-le pe ale tale

 1. Apollodor Channel spune:

  Sunt incantată când întâlnesc pe cineva care iubește cartea și lectura. Ești grozavă !

  1. Nadine spune:

   😊 și eu mă bucur foarte mult când întâlnesc oameni care îmi împărtășesc pasiunile. Apropo, blogul tău este minunat, azi am citit 3 articole pe nerăsuflate și sigur voi reveni 😀

   Gânduri bune și multă inspirație îți doresc 😗

Bună :) Îți mulțumesc că ai citit acest articol și sper că ți-a plăcut. Indiferent dacă da sau nu, mi-ar plăcea să știu ce părere ai despre el. Îți voi răspunde cât de repede. O zi, seară sau noapte plăcută îți doresc!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.